Web Analytics Made Easy - Statcounter

ایسنا/خراسان رضوی کافه محرم جایی است که در آن انسان‌های نسل‌های گوناگون در کنار هم و برای هم سخن می‌گویند و کادوهایی از جنس احترام، علم، تجربه و محبت به یکدیگر هدیه می‌دهند.

کافه‌نشینی مفهومی فراتر از رفتن به کافه، قهوه‌خانه، چای‌خانه، کافی‌شاپ و مانند آن‌ها را دارد؛ این رفتار به کنشی اجتماعی اشاره دارد که ریشه‌های آن به سده‌های ۱۸ و ۱۹ میلادی، دوران انقلاب فرانسه و انقلاب‌های سیاسی این پهنه بازمی‌گردد.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

شکل‌گیری کلوب‌های انقلابی در انقلاب ۱۷۸۹ فرانسه را نیز می‌توان به نوعی آغاز کافه‌نشینی دانست؛ یعنی گرد هم آمدن افراد در یک محیط بیرونی برای سرگرمی و همزمان بحث و گفت‌وگو.

این کنش در سده ۲۰ تا دهه ۱۹۸۰ به شدت رشد کرد و هر بار که جنبش‌های اجتماعی پدیدار می‌شد، کافه‌نشینی هم فراگیرتر می‌شد و از دهه ۱۹۶۰ همراه با مفهوم روشن‌فکری و دیگر شیوه‌ها به کشورهای دیگر جهان نیز سرایت کرد.

با این همه، از یکی دو دهه گذشته، کافه‌نشینی اندک‌اندک با شیوه‌های دیگری جایگزین شد که فضا و مکان را به صورت دیگری تعریف می‌کرد ولی در آن‌ نیز مساله بسیار بیشتر از گذران اوقات فراغت یا آسایش و بدون اندیشه بود. کافه‌نشینی ورود سیستم اندیشه و جدل فکری در اوقات فراغت در یک حوزه عمومی بود و گفته می‌شود که وقتی کافه‌های پاریس تعطیل شد، انقلاب فرانسه راهش را گم کرد و گذرش به خیابان‌ها افتاد.

اطلاع دقیقی از اولین کافه تهران در دست نیست اما جعفر شهری در جلد اول کتاب «طهران قدیم» خود کافه‌ای را با جزئیات شرح می‌دهد که بنا به زمانی که کتاب روایت می‌کند، حتما یکی از اولین کافه‌های تهران به حساب می‌آید. او می‌گوید در ابتدای خیابان باب همایون که اولین خیابان مشجر بود؛ کافه‌ای به نام «لقانطه» برای اولین بار به وجود آمده بود که فرنگ‌دیده‌ها، روزنامه‌نگاران و نویسندگان در آنجا جمع می‌شدند و به گفت‌وگو می‌پرداختند.

از آن سال‌ها تاکنون در ایران کافه‌ها، کافی‌شاپ‌ها و قهوه‌خانه‌ها میزبان بسیاری از اهالی فرهنگ و هنر بوده و برنامه‌های فرهنگی متعددی مانند جلسات شعر، شاهنامه‌خوانی و... در آن‌ها برگزار می‌شده و افراد برای نوشیدن چای یا قهوه، به همراه گفت‌وگو در مکانی آرام و ساکت به کافه‌ها می‌رفتند.

کافه محرم مشهد اما فضای جدیدی را به وجود آورده است. کافه محرم طرحی است برای گپ‌وگفت صمیمی در فضایی که شخصیت‌های مختلف جامعه هر لحظه در حال دور شدن از یکدیگر هستند؛ ایده‌ای است برای نزدیک شدن انسان‌های مختلف یک جامعه برای بیان‌ گفتنی‌ها و انتقال تجربه‌ها و دانش‌ها؛ مکانی‌ است که در آن هر کس، با هر طرز تفکر و ایدئولوژی در زندگی، از گذران عمر خود برای دیگران سخن می‌گوید؛ تبری است برای شکستن بت بازیگری در نقش‌های مختلف اجتماعی که انسان‌های جامعه را هر روز از یکدیگر دورتر می‌کند؛ استاد را از دانشجو، مدیر را دانش‌آموز، پدر را از فرزند، مسئول را شهروند و... . کافه محرم جایی است که در آن انسان‌های نسل‌های گوناگون در کنار هم و برای هم سخن می‌گویند و کادوهایی از جنس احترام، علم، تجربه و محبت به یکدیگر هدیه می‌دهند.

این کافه‌ خیابانی که 5 سال است به همت فارغ‌التحصیلان و دانش‌آموزان مدارس امام رضا(ع) و با همکاری هیات محبان اهل بیت(ع) هر سال در دهه اول محرم، در حاشیه خیابان بلوار خیام مشهد برپا می‌شود، تا به امروز میزبان بسیاری از اساتید و جوانانی از قشرهای مختلف جامعه، با تفکرات متفاوت بوده است که به موضوع تفکر و گفت‌وگو اهمیت می‌دهند.

در این مکان علاوه بر صحبت درباره موضوعات دینی، به موضوعات اجتماعی نیز پرداخته می‌شود. در 2 سال اخیر شهرهای دیگری مانند کرمان هم با الگوبرداری از این طرح، دست به برپایی کافه‌ای خیابانی با عنوان کافه محرم و با هدف تبیین فلسفه قیام امام حسین(ع) و ترویج شعور حسینی، در کنار شور حسینی زده‌اند. البته امسال با توجه به شیوع ویروس کرونا و محدودیت‌ها و ملاحظاتی که وجود دارد، برنامه‌های این کافه به صورت مجازی برگزار می‌شود.

یادداشت از محمدرضا صبوریان، خبرنگار ایسنا-منطقه خراسان 

انتهای پیام

منبع: ایسنا

کلیدواژه: استانی فرهنگی و هنری كافه محرم ماه محرم کافه نشینی کافه ها گفت وگو

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.isna.ir دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «ایسنا» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۲۹۰۲۷۹۵۳ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

مراسم دسته روی شهادت امام جعفر صادق (ع)در مازندران برگزار می شود

محمدعلی باقری در گفت وگو با خبرنگار مهر بر لزوم زنده نگه داشتن یاد و سیره امامان و ترویج فرهنگ شهادت در جامعه تاکید کرد و افزود: به مناسبت سالروز شهادت حضرت امام جعفر صادق (ع) مناطق مختلف مازندران روز شنبه سیاه پوش می‌شود و در سراسر این استان ولایت مدار، هیأت‌ها، مبلغین، روحانیت و مداحان به همراه اقشار مختلف مردم، مراسم دسته روی و سینه زنی برگزار می‌کنند.

باقری با اشاره به درپیش بودن دهه کرامت و تشریح برنامه‌های دهه کرامت از ایام میلاد کریمه اهل بیت (ع) حضرت معصومه تا میلاد سراسر نور و رحمت
علی بن موسی الرضا (ع) افزود: امسال در دهه کرامت هیأت‌ها در شهرستان‌های استان با برپایی برنامه‌های متنوع، از جمله موکب شادی و نشاط،
برنامه‌های خواهر و برادری، مسابقات فرهنگی وهنری، تشویق حجاب و عفاف، ایستگاه‌های قرآنی وفرهنگی و.... شور و نشاط اجتماعی و امید آفرینی را با استفاده از سنت و سیره اهل البیت (ع) در جامعه و آحاد مردم نشر خواهند داد و ایجاد می‌کنند.

کد خبر 6094809

دیگر خبرها

  • ببینید/منزل استاد شهریار و یادآوری یک شب‌نشینی باشکوه
  • ۸۹۰ ورزشکار معلول زنجانی در رشته‌های مختلف ورزشی فعالیت می‌کنند
  • رئیس انجمن جامعه شناسی ایران: پروژه یکدست‌سازی همه جا شکست خورده است/ هر روز شکاف‌های عمیق‌تری بین ایدئولوژی حاکمیت با مردم می‌بینیم/ گروه‌های مختلف مردم به همدیگر احترام می‌گذارند
  • گردهمایی جامعه جراحان ایران در تهران/ تبادل اطلاعات علمی
  • سپاه همزاد انقلاب و سنگر مستحکم انقلاب است
  • عملیات وعده صادق تاثیرات راهبردی در منطقه و جهان داشت
  • بسیج پربرکت‌ترین نهاد انقلاب است
  • افتتاح دفتر کانون بسیج رسانه در شهرستان آران و بیدگل
  • مراسم دسته روی شهادت امام جعفر صادق (ع)در مازندران برگزار می شود
  • معلمان مؤثرترین اقشار جامعه در فرایند تعلیم و تربیت هستند